- Snakk om andre på en slik måte du selv vil like å bli omtalt
- Bruk tilpassede passord til ulike tjenester, lær passordene dine utenat og hold dem for deg selv
- Vær bevisst på hvem som får vite hva om deg
- Be om samtykke før du legger ut navn, bilder eller informasjon om andre
- Vær kritisk til hvilken informasjon du stoler på
- Respekter andres åndsverk og følg lov om opphavsrett
- Bidra med eget innhold på nettet, enten som dugnad eller som gratis PR
- Søk lurt
- Vær høflig og saklig når du formulerer deg på nett, vær forsiktig med humor og bruk ALDRI ironi
Hvis du vil lese flere underpunkter, kan du finne det i itslearning. Jeg har publisert en side som heter Nettvett, og som du kan sette inn i dine fag.
Sånn setter du inn side i dine fag:
- Klikk på "Legg til" under Faginnhold
- Velg "Legg til innhold fra Mitt bibliotek"
- Søk på "Nettvett" og legg til min side i faget ditt
Siden blir oppdatert av og til, og blir ikke fjernet i overskuelig fremtid. Når jeg oppdaterer siden, blir den oppdatert hos deg også.
2 kommentarer:
Som forelder har eg utsatt 'samtalen' om nettvett kanskje for lenge. Brått la vi merke til at det kanskje var på overtid for vår 3-klassing, men kanskje med en annen vinkel; overbruk.
For å gjøre ein kort historie lang: Movistarplanet er blitt eit populært nettsted i hans vennekrets, og på hans trinn. Nettstedet er laget for den yngre gruppe, der man tilknytter seg venner (kjente eller ukjente). Man kan skjule seg bak oppdiktede navn, og det brukes ein avatar i stedet for bilde. Man kan med disse avatarene samhandle og prate med andre, målet er å tjene 'starcoins' via forskjellige spill. Får man nok starcoins går man opp et 'level'. Noke anna definert mål med stedet kan eg ikkje se. I sin egen beskrivelse av stedet hevder dei å fremme forståelse for engelsk språk, så i utgangspunktet var vi ikkje negative.
Etterkvart viste det seg at tiden som gjekk med på å spille på dette nettstedet var økende. Min sønn droppet SFO og gikk rett hjem for å sette seg ned foran maskinen. Noke innhold som skulle bedre engelskforståelse fann eg ikkje. Det blei dermed innført begrensninger slik at det ikkje kunne aksesseres utenom eit smalt tidsintervall. Innenfor dette tidsintervallet låg det enkelte dager fortballtrening og andre aktiviteter som han ellers elsker, men så fikk vi ein følelse av at han skulket treninger og simulerte at han var sjuk. Andre foreldre i gaten kunne fortelle at unger samlet seg og gikk fra hus til hus for å se om dei kunne finne ein ledig PC. Har også fått hint fra enkelte om at det har dukket opp mistenksomme brukere og meldinger rettet mot jenter, kven som helst kan lage seg ein profil. I mitt hus er nå Movistar og fleire lignende sider blokkert permanent.
I starten var det grining og sinne over dette, men etter bare noken dager såg vi at kvalitet på søvn og humøret spesielt steig mange hakk, så at avhengigheten hadde ein forringende effekt på gutten var klart. Eit par veker med masing og nei til svar gjekk over, no er det glømt.
Problemet som gjenstår er at 'social networking' er ein del av tiden vi lever i, og det hjelper lite å stikke hodet i sanden.
Eg anser meg sjølv som over gjennomsnittlig interessert i, og tidlig bruker av ny teknologi. Likevel kjenner eg at eg held igjen når det gjeld min sønn. Eg føler at han ikkje er moden nok til å forstå kva internett egentlig er, og anna enn at eg i ny og ne kunne tenke meg å sende han ein melding på eit vis, er også mobiltelefon mest eit statussymbol, ikkje ein nytteting i hans alder.
Utfordringene vi møter er at vi får høre at 'alle' andre har det eine og det andre, og kan være på internett når dei vil. Vi snakkar såklart med andre foreldre, og det er klart at behovene er forskjellige. 'Alle' er likevel eit ord som har samme betydning som når eg sjølv argumenterte for mine foreldre og betyr; 'kanskje ein'.
Eg har ikkje tatt opp denne 'problematikken' på min skole, men har planar om det. Vi veit ikkje kva andre foreldre opplyser sine barn om, eller kordan denne opplysningen foregår. Eg skulle derfor ønske at dette var eit tema som kom bedre fram på skulen. Der kan det legges fram både systematisk og forståelig. Itslearning er egentlig ein god portal for denne aldersgruppen å bedrive litt 'social networking', sjølv om det ikkje er det hippeste på jord. I mine øyne inneholder den basisfunksjonene; knytte seg til personer og fag, sende meldinger og bilder, og man kan legge ut (om enn begrenset) innhold. I tillegg er det et sted som kan 'overvåkes' av lærere, samt at muligheten for 'falske' brukere er liten. Kanskje det er ein måte å innføre det på
Jaja, var no ein tanke som blei lengre etterkvart som eg skreiv dette her. Se på det som eit innspel om utfordringar til innføring i den digitale kvardag. Foreldre idag har vokst sammen med utviklinga, dagens unge blir kasta inn i den, og foreldre har ikkje erfaring med eller kanskje i det heile tatt fokus på å lære opp barn i å bruke internett.
Helsing din tildigare gymnasiollega Kristian:)
Takk for lang og fornuftig kommentar. Jeg hørte Elisabeth Staksrud (medieforsker) fortelle om GoSupermodel på konferanse i dag, det ser ut til å være et liknende spill. På GoSupermodel kunne barna kjøpe seg "klær" for ekte penger (SMS). Staksrud deltok i FBI på NRK og uttalte seg kritisk til det for noen år siden, du kan google og se hva som ble konklusjonen der.
Det er viktig å være bevisst på hva som rører seg, lese faresignaler og gripe inn når det trengs.
Legg inn en kommentar