- En lærer vil bruke Facebook i skolesammenheng, og vil akseptere venneforespørsler fra elever. De legges til en egen venneliste som heter "Elever".
- En ungdom får venneforespørsler fra medelever som ikke pleier å være hyggelige med ham. De legges til vennelisten "BadGuys".
- En tenåring blir ertet for at foreldrene legger igjen "søte" kommentarer på statusmeldingene sine, og ønsker å skjule enkelte meldinger for dem. Mamma og pappa legges til vennelisten "Foreldre".
- En person ønsker å være litt mer personlig med enkelte av vennene sine enn med resten. Enten lager han en liste for de perifere vennene som heter "Bekjente", eller han lager en liste med de nære vennene som heter "Betrodde". Her legger han inn nær familie, naboer, nære kolleger og gode venner.
- En kjent person ønsker å bruke Facebook til utadrettet informasjon, og godtar venneforespørsler fra fremmede. Samtidig vil han holde noe info kun for de han virkelig kjenner, som han har lagt til i vennelisten "Venner".
Vennelister kan løse alle disse utfordringene, men det krever at du går nøye gjennom alle dine venner og plasserer dem i riktige lister. Jeg anbefaler deg å bare lage de listene du vet du vil bruke, ikke lag egne lister for kollegaer, naboer, gamle skolekamerater osv. Spør deg selv hvilket "delingsnivå" den enkelte personen skal være på, og lag lister utifra det.
Sånn lager du vennelister:
- På Facebook-siden din klikker du på Brukerkonto (oppe til høyre) og deretter på Rediger venner
- Klikk på "+ Opprett en venneliste"
- Gi listen et beskrivende navn. Ikke legg til venner her, det er altfor tungvint. Klikk på "Opprett liste"
- På neste skjermbilde kan du begynne å skrive navnet på en venn som skal på den nye vennelisten. Trykk Enter når Facebook har skjønt hvilket navn du skriver.
Så var det innstillingene. Hva vil du vise eller skjule for de ulike vennelistene dine? Klikk på "Brukerkonto" og "Personverninnstillinger". Her kan du redigere innstillingene for hva de ulike vennelistene skal kunne se og gjøre på din Facebook-profil. Mine tips:
- Hvem skal kunne se hva andre skriver på veggen din? Dette er innhold som du ikke har kontroll over. Jeg har valgt å skjule dem for mindreårige venner for sikkerhets skyld. Noen vil kanskje skjule dette for foreldre, kollegaer, sjefen, lærere osv. Dette redigerer du under "Brukerkonto", "Personverninnstillinger" og "Slik kobler du til".
- Hvem skal kunne skrive på veggen din? Dette redigerer du under "Brukerkonto", "Personverninnstillinger" og "Slik kobler du til".
- Hvem skal kunne se bilder og videoer du tagges i? Dette er også innhold du ikke har kontroll over selv. Du redigerer det under "Brukerkonto", "Personverninnstillinger" og "Slik fungerer tagging".
- Hvem skal kunne se om du er online og kunne kontakte deg på chat? Dette redigerer du under chat-innstillingene og "Begrens tilgjengelighet".
- Hvem skal kunne se adressen, fødselsdatoen og andre opplysninger om deg? Dette forandrer du under "Profil" og "Rediger profil"
I tillegg til disse grunnleggende innstillingene kan du nå velge hvem du vil dele de ulike elementene med. Skriv en statusmelding og velg hvem du vil dele med før du publiserer. Se gjennom fotoalbumene dine, vil du at alle venner skal se alle bildene? Lag egne fotoalbum for nære venner med bilder av ungene, eller gjør humorbildene dine skjulte for ungene og sjefen. Her er mulighetene mange. Lykke til med sikker deling!
Og til slutt: Selv om du har vært smart og laget vennelister, så unngå å gå på en smell. Ikke sleng dritt om noen fordi du tror de ikke kan se meldingen. Og unngå kommentarer som kan være sårende, støtende eller upassende for enkeltpersoner, de kan få se meldingen gjennom andres pålogging eller skjermdump (ta bilde av det som er på skjermen og lagre som en bildefil). Tenk at du skal være forberedt dersom innstillingene plutselig forandres sånn at alle plutselig ser alt.
3 kommentarer:
Eller så kan man jo bruke G+ i stedet - der bygger hele greia på at man har forskjellige kretser venner og bekjente. Jeg bruker ikke Facebook, og jeg må si det hørtes knotete ut med alle de valgene og innstillingene.
Google+ er bedre organisert i forhold til å skille ulike typer kontakter, men der synes jeg det er mye arbeid å pusle inn de ulike kontaktene i rette kretser. Jeg bruker ingen tid på mine Facebook-innstillinger, det er gjort en gang for alle. Når jeg legger til nye venner eller publiserer tekst eller bilder, tenker jeg over hvilke vennelister dette passer for - det tar ikke noe ekstra tid.
Kjempeflott! Deler videre :)
Legg inn en kommentar