onsdag 2. mars 2011

Kan Formspring brukes til noe nyttig?

Altså: Kan Formspring brukes til noe annet enn anonym hets?

Hva er Formspring?
Formspring er et sosialt medium, et nettsted der brukerne styrer innholdet. På formspring.me kan du opprette en gratis profil, og alle som har adressen til din profil kan stille deg spørsmål. Så er det opp til deg å svare, og alle som leser din profil kan se svarene du skriver. Kontoeier er i utgangspunktet anonym, det samme er spørsmålsstiller, men mange har brukernavn og profilbilder som er lett gjenkjennelige. I tillegg kan Formspring linkes til Facebook, sånn at du får oversikt over hva dine venner har svart.

Altså: Formspring er omtrent som Twitter, bortsett fra at du må svare på spørsmål.

Hvem bruker Formspring?
Jeg ser at mange elever på skolen min har profil der, og vet at dette er et kjent nettsted for ungdomsskoleelever.

Hva brukes Formspring til?
Det er mye dritt der. Hetsende anonyme kommentarer, uthenging, drittslenging og griseri. Men det gir også utløp for en form for skrivekløe, og trener brukerne i å gi gode svar.

Hva kan Formspring brukes til?
Det er jo her denne bloggposten blir spennende. Hvis jeg hadde som mål å svartmale, hadde jeg tatt jobb som skribent for Barnevakten.no. Nei, her har du noen bruksmåter for dette forumet.
  1. Du kan be dine venner på Facebook stille deg spørsmål. På den måten blir de bedre kjent med deg, og du blir bedre kjent med deg selv. Det er utfordrende å bli "intervjuet", og du må finne et svar som både er sant, interessant og som du tør å publisere.
  2. Du kan be elevene dine stille deg spørsmål. Jeg har hatt et åpent diskusjonsforum for min klasse på It's learning i et halvt år. Det har to innlegg, begge er startet av meg selv og har minimal elevdeltakelse (selv om anonyme innlegg er tillatt). På Formspring fikk jeg over 100 spørsmål i løpet av første uken. Ikke bare fra elevene mine, men kanskje noen fra dem også.
  3. Du kan be elevene opprette Formspring-kontoer med fiktive navn, og bruke det faglig. For eksempel å opprette en profil som "Tulle-Jan Erik Vold" og bare skrive poetiske svar. Eller lage en Niels Bohr-konto og finne gode spørsmål og svar. NB! Slike "tulleprofiler" må alltid merkes med at de ikke er ekte eller offisielle.
  4. Du kan bruke Formspring som eksempel på uhøflighet, usaklighet, mobbing og kriminalitet på nettet, og drive konstruktiv opplæring i hvilke spørsmål som bør slettes og hvilke svar du ikke bør legge ut.
Flere tips? Del gjerne i kommentarfeltet.

Lurer du på noe? Spør meg anonymt på Formspring! :)

3 kommentarer:

Unknown sa...

Veldig bra! Jeg kjenner at jeg er ganske lat og ikke gidder å opprette profil ennå, men du ga meg noen gode idéer der. Takk!

Når bare masteroppgaven blir levert...

Innlegget er delt på twitter.

firekaffe sa...

Og så kan du nok slette lenke til lærerbloggen min, for jeg får ikke til å bruke den...

Når bare masteroppgaven blir levert...

Nissemann sa...

Utført. Du og Bård Vegar Solhjell er slettet. :)

Formspring venter på deg når du har levert i juni. Eller september. Lykke til!