torsdag 4. november 2010

IKT grunnkurs

Jeg har laget et IKT grunnkurs for elever som begynner på 8. trinn. Bestillingen jeg fikk var at elevene skulle "konfirmeres" digitalt, sånn at alle kunne bruke data som verktøy for læring.

Det var naturlig å bruke It's learning som utgangspunkt, siden "alt" skjer via It's learning for tiden. Det betyr mindre fokus på MS Word, som igjen betyr at elevene kan bruke kreftene på å skrive teksten i stedet for å behandle den.

Jeg har gjennomført IKT grunnkurs for 270 åttendeklassinger de to siste årene, og synes opplegget fungerer greit. Jeg har selvsagt ideer til hvordan kurset kan bli bedre, blant annet med større fokus på kildekritikk, opphavsrett, personvern og nettvett. Jeg vil likevel legge ut kurset sånn som det er nå. Kanskje deler du dine ideer med meg i kommentarfeltet?

Du kan laste ned hele IKT grunnkurs som zip-fil (IMS-format). Deretter går du inn i et av dine egne It's learning-fag og velger "Legg til" -> "Importer innholdspakke" og finner zip-filen. Og vips, får du hele kurset inn i faget ditt. Enkelt og genialt!

Rettelse: Det ser ut til at eksport fra It's learning har en bug, tester blir ikke riktig eksportert. Jeg har derfor gjort faget tilgjengelig i It's learnings Community. Logg inn på It's learning (hvis du er bruker), klikk "Fag" -> "Finn flere fag" -> "Community" og søk på Jonny Eriksen. Der skal det være mulig å melde seg på faget uten godkjenning, og da skal du kunne kopiere de delene du er interessert i. Hvis du er logget inn i It's learning, kan denne linken fungere - tror jeg. Håper dette fungerer, gi gjerne tilbakemelding på om det gjør det.

Du kan også se en presentasjonsfilm jeg har laget om IKT grunnkurs:

Filmen er laget fordi jeg er nominert til en pris som kreativ IKT-pedagog. Prisen deles ut på Del og bruk-konferansen ved Sandvika videregående skole midt i november, som sikkert blir både hyggelig og lærerik. Jeg skulle gjerne vært der. Kanskje neste år? I år velger jeg å dele via bloggen min, og håper noen kan bruke dette. Oppdatering: Jeg vant prisen. :)

Kjente bugs:
  • Mapper som heter 8-1, 8-2 osv er tomme, men det skal de være. Her er tilganger satt slikk at elever i de aktuelle undervisningsgruppene har tilgang til å se elementer og legge til nye, og tillatte elementer er bare filer. På denne måten trener vi klassemiljø og respekt. Fikset.
  • Element 8, om legoroboter, inneholder trepekere til et annet fag på It's learning. Disse linkene fungerer ikke i det eksporterte kurset.
  • Jeg vet at kurset mangler en mer opplærende bit om kildekritikk, personvern, opphavsrett og nettvett. Denne har jeg planer om å lage før neste august.
  • Hvis du søker opp faget i It's learning Community, får du elevrettigheter i faget. Jeg skal gjøre deg til lærer så fort jeg oppdager at du er der, så kan du kopiere med deg de elementene du er interessert i. Jeg har fått hjelp til å endre tilgangene i faget, slik at alle elever nå kan kopiere ut elementer de vil ha med seg til sine egne fag.

6 kommentarer:

Magnus Johansson sa...

Dette ser ut til å være et veldig godt opplegg. Liker det svært godt at dere holder elevene inne på its learning. Når jeg laster ned zip pakken så får jeg ikke noen av dine tester, mange tomme mapper. Er det jeg som gjør noe feil? Uansett en god ide som jeg sikkert kommer å bruke momenter fra.
Magnus

Kjell sa...

Kjempebra opplegg og holdning til deling. Synd at ikke kopiering av faget på denne måten funker som det skal. Det ender opp med noen få mapper + en del lenker som ikke gir deg det som skulle ligge bak.

Nissemann sa...

Hmmm, dette var mystisk. Det skal være to tester her, nr 1 og nr 9a. De er ikke tester i zip-filen, men har blitt til mapper - som er tomme. Alle mappene som heter 8-1, 8-2 osv skal være tomme, det er opplastingsmapper for elevene sine filer (deling med klassen i stedet for innlevering til lærer, tilgangene er stilt inn for hver gruppe).

Jeg vet ikke hvorfor denne teknikken ikke fungerer, men har tatt to grep:

1) Lærere i Bergen kan kopiere kurset fra faget "Lærernes idebank" -> "Digital kompetanse".

2) Øvrige lærere kan søke på faget i It's learning Community. Logg på It's learning, klikk på "Fag" -> "Finn flere fag" -> "Community". Søk på "Jonny Eriksen", og du skal kunne melde deg inn i fag. Om du er elev eller lærer er jeg ikke sikker på, håper dette funker...

Og hvis ingenting av dette funker, får vi prøve noe annet. :)

magnushs sa...

Supert opplegg. Lykke til den 17.november!

Thor Arne Bakke sa...

Dette skulle jeg gjerne tatt en titt på! Er kjempeinteressert, men jeg får ikke lagt meg til i faget. Får søkt det opp og lagt meg til, men faget dukker ikke opp i fagoversikten min....

Nissemann sa...

Hei Thor Arne! Hvis du har lagt deg til i faget "Jonny Eriksen", finner du det ikke under "Fag". Prøv å klikke på "Dashboard", så dukker det opp under fag der. Vet ikke hvorfor det er sånn, men tror dette funker. Gi en tilbakemelding hvis det fortsatt ikke virker. :)