søndag 12. september 2010

Religion og vitenskap i 2500 år

Velkommen som elev i min RLE-time!

Emne: Forholdet mellom religion og vitenskap i 2500 år

Kompetansemål: Elevene skal etter 10. trinn kunne:
  • Føre dialog med andre om sammenhenger mellom etikk, religioner og livssyn
  • Reflektere over forholdet mellom religion, livssyn og vitenskap
Jeg valgte å legge opp timen som et rollespill, der jeg presenterte fem ulike roller og deres syn på religion, etikk og vitenskap. Noe er hentet fra Ex. Phil.-pensum, og tilrettelagt for aldersgruppen. Noe kjenner elevene fra før av, for eksempel den franske revolusjon (samfunnsfag) og Martin Luther King (engelsk). Den naturvitenskapelige revolusjon har vært såvidt berørt i naturfag, det samme har Big bang.

Manus for rollespillet finner du her. Manuset nevner flere eksempler enn det jeg går igjennom i filmene, og har også et etterord til hvert tidsdrypp.

Tidsdrypp 1: Athen, år 350 før vår tidsregningTidsdrypp 2: Nær Bjørgvin, år 950 etter vår tidsregningTidsdrypp 3: Nær Roma, år 1680 etter vår tidsregningTidsdrypp 4: Osterøy, år 1850 etter vår tidsregningTidsdrypp 5: Stend, år 2010 etter vår tidsregning
Siden dette er en blogg, blir jeg glad for innspill i kommentarfeltet. Opplegget er rasket sammen i løpet at noen kvelder, og kan helt sikkert forbedres. Hvis du reagerer på noen snarveier jeg har tatt, kan du gjerne legge inn korrigeringer (jeg vet at Bjørgvin ikke var grunnlagt i år 950, men måtte finne et navn på stedet...).

Og til de av elevene mine som leser dette: Hva syntes du om timen? Lærte du noe?

3 kommentarer:

Anonym sa...

veldig lærerik film Jonny =)
Liker måten du lærer elevene stoffet ! Stå på!

Nissemann sa...

Takk for det, Anonym! :)

Anonym sa...

Ja, sannsynligvis sa det er