En slags bakgrunnshistorie: Tyskland gjorde det dårlig på PISA-testene, og bestemte seg for å finne ut hvordan de kunne bli bedre på skole. De sendte ut sine forskere for å finne skoler og klassrom der det foregikk god læring, og fant en del fellesnevnere for den gode skole. De er samlet i Oldenburg-dekalogen. Du kan lese hele på dansk her, men jeg gir deg også et lite utdrag på norsk.
- Læreren gir ved undervisningens start et kort overblikk over forløpet og over elevoppgavene.
- Den ekte læringstid er den anvendte "nettotid", hvor elevene er i gang med å løse oppgaver.
- I undervisningen er elevene aktive og arbeider med "saken". De lar seg ikke distrahere, og læreren forstyrrer ikke elevene (!).
- God timing i undervisningen, slik at avslutning føles som en avslutning og ikke som et brudd.
- Alle elever - både faglig sterke og svake - tilbys faglig stoff på relevant nivå.
Les mer på linken over. Ikke nødvendigvis for å lære masse nytt - men for å bli tryggere på det gode du gjør.
I morgen har jeg planer om å blogge om Peter Senges teori om organisasjonsutvikling (de fem disipliner). For den får jeg lære om på planleggingsdagen i morgen... :)
Ha en god skolestart!
2 kommentarer:
Litt press må til, tenker jeg. Og da kan ikke foreldre overlate hele ansvaret til ungene, og være indignert om ungene ikke har jobbet så godt som de trodde. Med elever som går på skolen som voksne går på kafé, blir det neppe toppplassering på PISA med det første. Men glade og fornøyde elever som klarer seg fint i fjasete diskusjoner, det får vi. Og det er jo fint for sånne fjasere som meg.
Eller kanskje vi skal skru opp forventningspresset til våre egne søte små?
I morgen var forresten i forgårs. Litt rolig start på skoleåret?
Rolig??? Jeg har jo knapt hatt tid til å vanne facebooken og luke followers-ugresset på twitter de siste ukene. Det er travelt å være lærer på ungdomsskolen, skal jeg si deg. I hvert fall på min ungdomsskole... :)
Men litt alvor: Senge-forelesningen var litt skuffende i forhold til mine forventninger om en systematisk gjennomgang, så han får jeg komme mer tilbake til når jeg har lest eller hørt mer om ham. Men nå har jeg i hvert fall blogget om et par andre jobbrelaterte tanker, så nå er jeg i gang.
Ha et godt skoleår, og hils felles kjente!
Legg inn en kommentar