lørdag 29. august 2009

Digitalt rebusløp

På Rådalslien skole hadde vi digitalt rebusløp i første skoleuke. Dette var en av 10 poster som skulle gi elevene en smakebit av fag og arbeidsmåter, og motivere for aktiv læring i de ulike fagene.

Min post var IKT, og jeg ville lage et digitalt rebusløp for elevene. Målet var å gi dem et lite innblikk i hvordan de kan finne informasjon på ulike nettkanaler, med hovedvekt på det som kalles sosiale medier / web 2.0 - altså brukerstyrte nettsider uten ansatte journalister, skribenter eller forfattere.

Rebusløpet mitt besto av åtte poster, og lå som en test i It's learning. På hvert spørsmål var det en link som elevene måtte følge for å finne svar på det jeg spurte om. Testen var selvrettende ved at jeg hadde brukt testverktøyet "Fyll inn blank".
  1. Finn et løsningsord som ligger på skolens hjemmeside, under 8. trinn.
  2. Sjekk epost-kontoen din her på skolen, der ligger det også en ledetråd til deg.
  3. bloggen til Hjorthen ligger det en ledetråd (takk for hjelpen!)
  4. På Flickr ligger det en ledetråd i et bilde som du finner ved å søke på "Rådalslien skole". Takk til Esquil for det fantastiske bildet! (Flickr har forsinkelse på søkebasen sin, du må kanskje vente inntil 12 timer elns før søkeordet virker)
  5. Kristine var så vennlig å kvitre en melding på Twitter. Noen av elevene hadde problemer med å finne meldingen med løsningsordet, så dette må vi trene mer på.
  6. Bruk Wikipedia for å finne ut hvilken amerikansk delstat byen Boise ligger i. Her merket jeg at mange elever har gode søkevaner i Google, men ikke var vant til å bruke Wikipedia. De søkte nemlig på strenger av typen "amerikans delstat byen Boise", mens wiki fungerer best ved å treffe nøyaktig artikkelnavn - altså "Boise".
  7. På Youtube søker du på "pappa leker med modelltog", og finn navnet på jenta i filmen. Filmen er forøvrig av ungene mine - jeg måtte være sikker på at filmen med ledetråden ikke ble fjernet midt under rebusløpet...
  8. Bruk skolebibliotekets søkebase for å finne navnet på forfatteren av en bestemt bok. Det var nemlig et ønske fra vår glimrende bibliotekar at elevene ble vant til å bruke bibliotekstjenester på nettet. Og da søkesiden forsvant midt under rebusløpet pga serverproblemer, måtte elevene drive problemløsning. Noen brukte Google med navn på boken, andre fant Bergen offentlige bibliotek via Google og søkte der. :)

Alt i alt var det spennende å jobbe på denne måten, og elevene var flinke til å finne frem til informasjon på denne måten.

Jeg lot med vilje være å sende elevene på Facebook. Jeg er skeptisk til at barn langt ned i barneskolealder identifiserer seg med fullt navn og bilde på nettet, og i tillegg melder seg inn i f.eks. en gruppe som bærer navn på skolen sin. Kombinert nettsøk vil da gi muligheten til å finne ut navn på en elev på en skole, hvordan eleven ser ut, når eleven er ferdig på skolen, hvor eleven bor (etternavnsøk i tlf.no), hva foreldrene heter og hvor de jobber (googlesøk på foreldres navn). Jeg ser for meg en "bad guy" som henvender seg direkte til en elev og sier "Hei NN, jeg jobber sammen med pappa NN på XX, og han ba meg hente deg i dag fordi..."

5 kommentarer:

Inger Hilde sa...

Dette var en artig ide som kan ha noe for seg på mange områder. Kunne tenke meg å lage noe tilsvarende i forbindelse med kildekurs for elever i vg1. Takk for tips.

Anonym sa...

Genialt! Har høyrt om rektoren som lanserte sjokoladejakta ved innføring av LMS tidlegare. Her brukte rektoren mange ulike funksjonar i fronter. Kvar dag vart det lagt ut eit hint til lærarane i ein av funksjonane (dokument, prøve, kalender, lenke osb.) der det stod kvar dei kunne finna ein liten sjokolade på skulen. Morsom læring?

Nissemann sa...

Takk for respons! Ideer er gratis å dele, vet dere. :) Og læring blir alltid morsommere med litt sjokolade...

Anonym sa...

For en god ide! Se ikke bort fra at jeg stjeler denne en dag.

Nissemann sa...

Takk for det. Å bruke denne ideen er ikke å stjele, siden du ikke tar den bort fra meg. Men gode råd er jo som kjent gratis med web 2.0... :)