mandag 22. juni 2009

En tirsdag med leksebøkene

Det er tirsdag ettermiddag, og du slapper av med kaffekoppen og tenker at uken er godt i gang. Elevene har skjønt hva de skal gjøre denne uken, og du har hatt noen gode timer med forklaringer og oppgaveløsning så langt. Bra uke, tenker du.

Samtidig sitter Morten i klassen din med leksene sine. Han tygger på blyanten, ser ut av vinduet og hører på iPoden sin. Geir synes skolen er vanskelig. Han skjønner ikke lekseoppgaven, like lite som han skjønte instruksjonen på skolen. Etter et par timer gir han opp og går ut for å spille fotball. 

På fotballbanen møter han klassekameratene. Kalle var nesten ferdig med leksene da det ringte ut, og gjorde unna resten på ti minutter før middag. Så langt har ikke Kalle lært noe nytt, og han synes skolen er kjedelig.

Thomas er ikke på fotballbanen denne kvelden. Han sitter hjemme og jobber. Han tenker på det vanskelige som læreren fortalte på skolen i dag, og vil gjerne prøve å forstå det. Men pappa jobber kveldsvakt, og mamma følger med på noe på TV. Lars prøver på egen hånd, og gir seg ikke før han tror han har fått det til. -Håper jeg ikke får så mange feil denne gangen, tenker Lars før han legger seg. 

Onsdag brukes nesten halvparten av skoletiden på å gjennomgå det elevene hadde i lekse, og leksen til neste dag. Resten brukes til læring. Etter at elevene har gått hjem, setter du deg ned og begynner på neste ukes lekseplan.

* * *

Lekser øker de sosiale forskjellene, var en nyhetsoverskrift i vinter. Det er jo ikke så rart, siden de sterkeste elevene lærer uansett - mens de svake har problemer uansett...

3 kommentarer:

Annette J. Haugsgjerd sa...

Så fint å lese bloggen din!
Jeg er jevnlig innom Nyskolens sider, og der fant jeg en link.
Noe jeg er veldig glad for!

Fortsett å ha tro på barnet og lærelysten!

Nissemann sa...

Takk for oppmuntring, jeg har fortsatt tro på den enorme kraften som bor i en person (uansett alder) som har lyst til å lære noe. Skal fortsette å blogge selv om jeg skifter jobb nå i sommer, men tar nok sommerferie ganske snart.

Anonym sa...

Lykke til i ny jobb, tror du vil trives! Etter lærerferie på bloggen, regner jeg med det snart strømmer på med gode innlegg igjen her:) (..og venter på bilde av de fine nye dørene på husnisse.....) Ha en strålende dag, sees snart! Annveig