mandag 18. mai 2009

Å veie - stein eller papir?

Her nisseblogger jeg i fire år, og med en gang jeg begynner å skrive noe seriøst blir jeg oppdaget av Sonitus... Merkelig! Men hyggelig, for all del... Dagens tips er om vekt, velkommen tilbake i morgen!

Mattebøkene for 3. og 4. trinn inneholder flere kapitler om mål og vekt. Hvorfor skal elevene sitte og måle rette linjer i boka si, og lese av tegnede vekter? Kom igjen, ut av klasserommet!

Vi gikk på Uteskole i dag, som vi gjør omtrent en dag i uken. Vi gikk til en leirplass der vi har vært før, for der har elevene funnet et hull fullt av steiner. Dvs det er jo ikke et hull, men det blir det når de tar ut steinene. Sånt liker unger å holde på med...

Siden vi jobber med vekt for tiden, fikk de i oppgave å sortere steinene fra lettest til tyngst og legge dem på rekke langs en tømmerstokk. De satte i gang og brukte først øyemålet. Etter noen minutter fikk de noen planker av meg som de kunne lage balansevekt (godt navn!) med. De la planken over stokken og la en stein på hver side, og fant ut hvilken som var tyngst. To elever gikk hele tiden langs steinrekken og sjekket at steinene lå i riktig rekkefølge der, mens resten kom bærende på steiner som de "gjettet" inn på rett plass. Det ble en god arbeidsøkt som trente øyemålet og veieferdigheten til elevene.

Nede i hullet dukket det opp en diger stein. Jeg tør ikke gjette på vekt, men den var så stor at jeg ikke klarte å få den opp med håndmakt. Da måtte vi være lure, og jeg fant ei granstamme som jeg brukte som vektstang. Ungene skjønte poenget, og hentet flere vektstenger. Noen fant korte, andre tynne, og noen kom med morkne stokker som knakk på første forsøk. Men til slutt (og ved hjelp av en gjerdestaur) fikk vi den digre steinen opp av hullet. Seier!

Timen ble avsluttet og hullet fylt igjen, men den store steinen fikk ligge oppå bakken som bevis på hva vi fikk til denne dagen. Lekse til i morgen er å skrive en matematikktekst om hva de trodde på forhånd, hva de lærte og hva de tok feil på. De skal også beskrive to fysikkprinsipper vi har brukt i dag, ett om likevekt og ett om vektstang.

Kanskje vi lager ei bismervekt i morgen?

Ingen kommentarer: