fredag 8. mai 2009

Google bildesøk på kreativ måte

Dagens tips er til en engelsktime, men den dekker mange flere fagområder enn det rent språklige.

Gi elevene en liste over engelske ord knyttet til et tema, uten oversettelse. La dem få gjette hva ordene betyr, slik at du forankrer den nye læringen i noe elevene allerede kan. I tillegg viser du hvilke ord som er like på engelsk og norsk. Resten kan elevene selv finne ut av ved å søke på Google bildesøk - da finner de bilder av tingene i stedet for et oversatt ord.

Deretter lar du elevene tegne eller klippe ut det ordet de har funnet oversettelse av. De kan søke i Google på f.eks. "chicken gif", og dermed få opp tegninger av kylling. Denne skal de overføre til papir gjennom tegning eller silhuettklipping. Jeg hadde med små kort i farget kartong i ulike farger, men vanlige fargeark kan også benyttes. Ferdig tegning/utklipp skal limes på en stor plakat, og ordet/glosen skal også skrives på.

Når de holder på med denne visualiseringen av nye ord, kan du utfordre elevene på måter å lage "liv" i bildet på. 3D-modellering, perspektivtegning og projektiv geometri (en rund boks sett på skrå blir en oval, et rektangel blir kanskje et trapes osv) er emner som du kan putte inn i en slik arbeidsøkt.

Jeg har brukt denne metoden for å jobbe med ord for matretter. Den kan også brukes til å lære navn på dyr, farger, møbler, klesplagg og andre kategorier med konkrete begreper. Elevene mine koste seg mens de holdt på, her er et av resultatene våre:Og husk at det er du som engelsklærer som velger hvilke ord elevene skal lære seg, du er ikke nødt til å følge gloselisten i boken...

Ingen kommentarer: