mandag 11. mai 2009

Alt du trenger å vite om pedagogikk

Ett tips til god skole hver dag frem til sommerferien - velkommen tilbake!

Jeg har knapt åpnet pedagogikkbøkene mine siden jeg var ferdig utdannet våren 2000. Jeg åpnet dem vel ikke så ofte mens jeg gikk på lærerskolen heller, men det er en annen sak (se undertittelen på denne bloggen). I dag skal jeg skrive alt jeg husker fra ped-timene, men slapp av - det tar nok ikke så lang tid å lese det. Jeg kaller det for

Lærerens ped-pensum på tre minutter


  1. Dewey var en smart fyr. Han sa "learning by doing", og det betyr at elevene må gjøre noe for å lære noe.

  2. Kierkegaard var også en smart fyr. Han sa at hvis du skal lære noe bort, må du møte din elev ved dennes "kunnskaps grind", og derfra lede ham ut i et ukjent landskap. Tilpasset opplæring, altså.

  3. Platon er en gammel smarting. Han sa at "påtvunget kunnskap blir aldri sjelens varige eie". Med det tror jeg han mente at hvis elever ikke vil lære noe, så kan ikke læreren gjøre noe heller.

  4. En lærer skal være som et enzym, sa den danske pedagogen Steen Larsen. Enzymet starter en prosess i kroppen, og trekker seg tilbake når prosessen er i gang. På denne måten kan det samme enzymet starte andre prosesser seinere. (Fra boken "Enzymisk pedagogikk", som ikke engang var pensum - likevel den beste boken jeg leste på lærerskolen)

  5. Hvis du gir en mann en fisk, har han mat en dag. Lærer du ham å fiske, har han mat resten av livet. Tror dette er kinesisk visdom, lurt er det i alle fall.

  6. "Jeg hører - og glemmer. Jeg ser - og husker. Jeg gjør - og forstår." Vet ikke hvem som sa det, men det betyr også at elevene må gjøre noe for å lære - altså det samme som Dewey mente.

  7. Å undervise barn er å vanne planter, ikke å fylle flasker. Litt det samme som Platon, at du kan ikke tvinge elevene til å ta imot kunnskap. Du kan bare stimulere til vekst ved å gi elevene det de trenger for å lære: Selvtillit, trygghet, trivsel, mestringsfølelse, lærelyst, nysgjerrighet osv.

  8. MAKVIS skal være stikkord for hver læringsøkt. Motivere, Aktivisere, Konkretisere, Visualisere, Individualisere og Sosialisere.


Hvis du er ufaglært vikar: Dette er alt du trenger for å fungere i et klasserom.

Hvis du er lærerstudent: Dette er det du bør nevne på muntlig eksamen, da får du fra 2.5 og oppover (hva heter det nå egentlig?).

Og hvis du er lærer: Dette visste du selvfølgelig fra før, det er jo sånn du tenker når du planlegger timene dine. Er det ikke?

I morgen skal du få et tips til hvordan du kan undervise om England i engelsk uten å bruke læreboken. Alt du trenger er en PC og helst en projektor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var jammen god oppsummering! Keep it simle stupid som det heiter så fint på engelsk. Sitatet
"Jeg hører og glemmer. Jeg ser og husker. Jeg gjør og forstår." kjem nok frå ein smarting med namn Konnfucius

Han har vel sagt noko slikt og:
"Å lære uten å tenke har ingen verdi. Å tenke uten å lære er farlig."
Naturligvis på kinesisk...

Ei annan ting ein kan ha i mente: Erfaring/kunnskap er feil du har lært noko av, resten er bare feil...

Ein del fleire relevante sitat her

Nissemann sa...

Takk, jeg anbefaler linken din til flere sitater - der var det mye godt å finne!