søndag 5. april 2009

Web 2.0

Hva er web 2.0? Du kan lese wikipedia sin forklaring, her er min egen (i god web 2.0-ånd!)

Da "internett" kom, var det kun for de innvidde. Først militære, og deretter forskere og studenter. For å kunne kommunisere via nettet måtte du kunne bestemte koder og språk. Dette endret seg da www dukket opp, tror det var rundt 1992-93.

Denne første generasjons hjemmesider besto ofte av "kjedelige" sider med masse tekst. For å lage en hjemmeside måtte du prorgrammere den i HTML-språk, dermed var det mest for nerdene - de med godt over middels interesse for data. Typiske hjemmesider i denne tiden besto av "under konstruksjon" eller "kommer snart"-tegninger. Dette fordi det tok så lang tid å få på plass de riktige kodene at forfatterne glemte / ikke rakk budskapet. Eller kanskje de egentlig ikke hadde noe de ville si... :) Denne "fasen" varte fra rundt 1995 til 2000.

Andre generasjons web var de komersielle aktørenes inntog. Her kommer nettbutikkene for fullt, men også mediene. De dominerende aktørene i denne fasen er firmaene. Folk begynner å bestille bøker, filmer, cder, reiser og annet via nettet. Amazon, qxl og finn.no er eksempler på suksesser i denne fasen, som varte fra rundt 2000 til 2005 (min mening).

Og nå, det jeg kaller tredje generasjons internett. Nå er det brukerne, amatørene, entusiastene som bestemmer. Eksempler på det er blogger.com, flickr.com, facebook.com, youtube.com og wikipedia.com. Dette er et globalt samfunn der alle kan delta og legge ut innhold, lese andres innhold og kommentere, rangere og respondere på. I denne generasjonen er det helt vanlig å ha venner som du har møtt på internett, og aldri truffet i virkeligheten. Skype og MSN er typiske kommunikasjonsformer her, mer enn epost.

I første generasjons internett sjekket du newsgroups og mail hver morgen. I andre generasjon leste du avisen og sjekket mailen. Nå sjekker du facebook og rss-feedene dine. :)

Så - snakkes vi på "web 2.0"?

(liste over mine web 2.0-verktøy kommer snart. Etterspør i kommentarfeltet hvis du synes jeg somler - dette er jo web 2.0!)

Ingen kommentarer: